Recepturowe A-B-C czyli spis składników

Ekomania Laboratorium to manufaktura naturalnych, ekologicznych kosmetyków. Wykorzystując tradycyjne metody kosmetologii naturalnej oraz najnowsze odkrycia w zakresie biotechnologii tworzymy zaawansowane i unikalne autorskie receptury bezpiecznych dla zdrowia kosmetyków pod hasłem „100% Bez Chemii”. Wykorzystujemy wyłącznie oleje pochodzące z certyfikowanych ekologicznie upraw, które nie są poddawane rafinacji, a także roślinne i ziołowe ekstrakty.
A
Alantoina – pochodna mocznika, działająca regenerująco, przyspieszająca odnowę i ułatwiająca gojenie uszkodzonego naskórka. Wykazuje silne właściwości łagodzące i kojące. Zmniejsza pieczenie i zaczerwienienie skóry wrażliwej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Ma działanie nawilżające, powoduje wygładzenie i zmiękczanie skóry. Preparaty z alantoiną polecane są do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń i podrażnień. Wykorzystuje się ją także w preparatach przeciwtrądzikowych, po opalaniu, dezodorantach, płynach do kąpieli, zasypkach, pudrach kosmetycznych.
AHA – alfa-hydroksykwasy – naturalne kwasy występujące w wielu owocach, ale również w mleku. Działanie ich polega na delikatnym rozpuszczaniu substancji spajających komórki warstwy rogowej naskórka. Stymulują produkcję kolagenu i elastyny, ułatwiają wchłanianie substancji biologicznie aktywnych z preparatów kosmetycznych. Pobudzają zdolność do utrzymania naturalnej wilgotności skóry, likwidują przebarwienia i poprawiają jej koloryt.
Algi – glony, wodne rośliny o zróżnicowanej budowie, będące cennym źródłem wielu substancji aktywnych biologicznie, m. in. witamin z grupy B, biorących udział w metabolizmie tłuszczy i białek, witamin E, C, §- karotenu, polifenoli, mikroelementów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym także kwasu g-linolenowego, mukopolisacharydów, węglowodanów, dzięki którym wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej. Chronią keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie skóry, opóźniając procesy jej starzenia. Wzmacniają barierę lipidową skóry, wykazują silne działanie nawilżające. Regulują pracę gruczołów łojowych, działają bakteriostatycznie, likwidują stany zapalne naskórka. Obecny w wielu glonach kwas alginowy stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu, a także ze względu na efekt drenażu tkanek działa wyszczuplająco i detoksykująco. Są składnikiem wielu preparatów pielęgnacyjnych oraz antycelulitowych.
Aloes (Aloe vera) – ekstrakt bogaty w aminokwasy, witaminy, mikroelementy. Wykazuje działanie silnie nawilżające, biostymulujące, bakteriobójcze, oczyszczające. Aktywizuje i poprawia ukrwienie skóry, pomaga w utrzymaniu jej równowagi kwasowej.
Aminokwasy – podstawowe elementy strukturalne protein, otrzymywane w wyniku ich hydrolizy. Związki biologicznie aktywne, uczestniczące w biosyntezie wielu związków w komórkach, dobrze przyswajane przez naskórek. Wykazują zdolność zatrzymywania wilgoci, są składnikiem NMF (Natural moisturizing factor), czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę. Działają nawilżająco, zwiększają działanie higroskopijne innych składników NMF. Zmiękczają i uelastyczniają naskórek.
Arnika górska (Arnica monatana) – roślina bogata w kwasy tłuszczowe, aminy i fitosterole. Ekstrakty dobrze wchłaniają się przez naskórek, docierając do naczynek włosowatych, które wzmacniają i obkurczają. Wspomagają krążenie krwi, zmniejszają obrzęki i zaczerwienienia, łagodzą podrażnienia, uszkodzenia i stany zapalne skóry. Charakteryzują się działaniem oczyszczającym, regenerującym.
Arbutyna – pochodna hydrochinonu, naturalny czynnik o działaniu depigmentacyjnym, polegającym na regulowaniu produkcji podstawowego barwnika skóry – melaniny, oraz równomiernym rozmieszczaniu jej w naskórku. Wykazuje dobrą skuteczność działania w stosunku do różnego rodzaju plam pigmentacyjnych, nie powodując jednocześnie odczynów alergicznych oraz odbarwiania zdrowej skóry. W preparatach kosmetycznych znajduje zastosowanie zarówno czysta arbutyna, jak i wyciągi z roślin ją zawierających, szczególnie z mącznicy lekarskiej, przy czym działanie wybielające czystego związku jest skuteczniejsze niż ekstraktów.
B
Biooleje – naturalne oleje o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierające ponadto inne związki biologicznie czynne, takie jak witaminy, fosfolipidy i fitosterole. Wykazują działanie farmakologiczne, mają zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie normalizują jej aktywność. Wpływają na stan nawodnienia, poprawiają elastyczność i miękkość skóry. Zapobiegają jej łuszczeniu.
Biotyna (witamina H) – witamina z grupy rozpuszczalnych w wodzie. Istotna dla prawidłowego funkcjonowania skóry i włosów. Bywa określana mianem Koenzymu R. Reguluje gospodarkę hydro-lipidową, wzmacnia działanie naskórka, wpływa na procesy związane z jego rogowaceniem. Normalizuje czynność gruczołów łojowych, przeciwdziała łojotokowemu zapaleniu skóry, zwiększa poziom jej nawilżenia. Zapobiega wczesnemu siwieniu włosów, ich przetłuszczaniu i wypadaniu.
Bisabolol – naturalny składnik rumianku o bardzo silnych właściwościach kojących, łagodzących i przeciwinfekcyjnych. Łagodzi podrażnienia skóry, chroni przed powstawaniem zaczerwienień i uczuleń, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
C
Ceramidy – substancje tłuszczowe, będące naturalnym składnikiem lipidów skóry. Stanowią główny element spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe w warstwie rogowej naskórka. Wraz z towarzyszącymi kwasami tłuszczowymi tworzą jego barierę wodno-lipidową określaną mianem cementu międzykomórkowego. Wywierają znaczący wpływ na spójność i elastyczność naskórka. Dostarczane w preparatach kosmetycznych uzupełniają ceramidy naturalne, których ilość zmniejsza się wraz z wiekiem. Chronią skórę przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Hamują procesy jej fizjologicznego starzenia się. Zmniejszają utratę wody, regulując jej zawartość w warstwie rogowej. Działają przeciwzmarszczkowo, przywracają prawidłowe napięcie i elastyczność skóry. Są wykorzystywane w preparatach do pielęgnacji skóry cienkiej, suchej, starzejącej się. Stosuje się je także w szamponach i odżywkach do włosów.
Chlorofil – zielony barwnik występujący w roślinach i glonach. Przyspiesza regenerację naskórka oraz gojenie drobnych podrażnień skóry. Charakteryzuje się działaniem antyseptycznym i ściągającym. Ze względu na swoje właściwości chętnie stosowany w kremach szczególnie przeznaczonych do cery tłustej, pastach do zębów, dezodorantach.
E
Ekstrakty roślinne – układy pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym, glikolem propylenowym lub olejami roślinnymi. Stosowane w celu podwyższenia wartości funkcjonalnej kosmetyku. W zależności od zawartości związków czynnych opóźniają procesy starzenia skóry, nawilżają, ściągają i napinają skórę, pochłaniają promieniowanie UV, wybielają i likwidują przebarwienia, łagodzą podrażnienia, stymulują krążenie w naczyniach krwionośnych. Wchodzą w skład większości preparatów zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów.
Eksfolianty i peelingi – Eksfoliacja to nic innego jak kosmetyczna nazwa złuszczania skóry. Wybierając eksfolianty i peelingi wspomagamy proces złuszczania naskórka. Powstałe warstwy martwej skóry należy systematycznie usuwać poprzez regularne stosowanie eksfoliantów i peelingu. Pośród najpopularniejszych eksfoliantów i peelingów należy wyróżnić korund i peeling algowy.
Elastyna – biogenne białko występujące w skórze będące wraz z kolagenem podstawowym składnikiem włóknistej tkanki łącznej. Dzięki ciągliwości i sprężystości swoich włókien najdoskonalszy biologiczny elastomer. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewniając jej odpowiednią elastyczność i rozciągliwość. Wykazuje działanie nawilżające. Stosowana zarówno w preparatach do pielęgnowania skóry jak i włosów.
Enzymy – biokatalizatory o specyficznym działaniu, regulujące metabolizm komórek i tkanek. Układy zbudowane z części białkowej (apoenzymu) i grupy prostetycznej (koenzymu). Umożliwiają przebieg większości reakcji zachodzących w żywych organizmach, w tym także w skórze. Najczęściej stosowane są enzymy pochodzenia roślinnego. Umożliwiają lub przyspieszają określone procesy chemiczne. Powodują odnowę komórkową, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Dezaktywują wolne rodniki, rozkładają i usuwają uszkodzone utlenianiem proteiny i lipidy. Odgrywają istotną rolę w fizjologii skóry właściwej, biorąc udział w metabolizmie tkankowym.
Escyna – aktywny składnik wyciągu kasztanowca, działający przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo i uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych, zwłaszcza dużych, umieszczonych pod powierzchnią skóry. Znajduje zastosowanie w preparatach do pielęgnacji cery ze skłonnością do rozszerzonych i pękających naczynek oraz trądziku różowatego.
F
Filtry UV – związki chroniące skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych. Naturalnym filtrem jest na przykład tlenek cynku.
Fitohormony – to roślinne odpowiedniki hormonów ludzkich, wykazujące analogiczne działanie bez towarzyszących często terapii hormonalnej skutków ubocznych. Pobudzają proces odnowy komórek, zwiększają ich zdolność do przyswajania substancji biologicznie aktywnych. Sprzyjają usuwaniu toksyn, neutralizują wolne rodniki. Stosowane zewnętrznie w kosmetykach zapobiegają utlenianiu i uszkodzeniu błon komórkowych, hamują działanie enzymów, np. kolagenezy rozkładającej włókna podporowe skóry właściwej. Aktywują produkcję kolagenu i elastyny opóźniając procesy starzenia skóry. Stymulują produkcję kwasu hialuronowego zatrzymującego wodę i zapewniającego odpowiednie nawilżenie skóry, dzięki czemu zwiększa się jej napięcie i elastyczność, poprawia koloryt. Powodują wyraźne spłycenie zmarszczek. Wykazują działanie kojące i przeciwzapalne.
Fitosterole – związki pochodzenia roślinnego wzmacniające barierę naskórkową, hamujące utratę wody, działające ochronnie i nawilżająco. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, regenerująco-kojące, przeciwalergiczne i immunostymulujące.
Flawonoidy – żółte barwniki organiczne rozpuszczalne w wodzie, występujące w wakuolach komórek roślinnych, nadające barwę różnym częściom roślin. Występują w liściach, kwiatach, owocach, gdzie mogą wywierać wpływ nie tylko na ich kolor, ale także na smak. Należą do nich m. in. rutyna. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne (hamują uwalnianie histaminy) oraz przeciwmutagenne. Są czynnikiem ochronnym w stosunku do naczyń kapilarnych. Stabilizują witaminę C wpływając korzystnie na biosyntezę kolagenu, a zatem także na poprawę stabilności tkanki łącznej. Są doskonałym, naturalnym filtrem promieniochronnym, zwłaszcza wobec uszkadzających skórę właściwą promieni UVA.
G
Gliceryna roślinna – Przyciąga wodę z otoczenia, zatrzymując wilgoć w warstwie rogowej naskórka, dzięki czemu w sposób widoczny go nawilża. Penetruje do głębszych warstw skóry, gdzie ułatwia długotrwałe, efektywne związanie wody (nawet do 24 godzin). Wyraźnie poprawia elastyczność i miękkość skóry.
Glinki – Glinki kosmetyczne to źródło nieocenionych składników mineralnych dla skóry każdej kobiety. Aplikacja różnorodnych glinek kosmetycznych przynosi niemalże natychmiastowe efekty, wystarczy tylko zmyć maseczkę, a czystą skórę pokryć nawilżającym balsamem lub oliwką. Przy regularnym stosowaniu mają doskonały efekt normalizacji i zrównoważenia skóry.
H
Hydrolaty – to wody roślinne o szerokim zastosowaniu w naturalnej pielęgnacji całego ciała.
Hydrochinon – jeden ze skuteczniejszych naturalnych związków wybielających. Powszechnie wykorzystywany, jako czynnik depigmentacyjny do rozjaśniania przebarwień skóry. Działanie jego związane jest z blokowaniem tyrozynazy, enzymu katalizującego pierwszy etap syntezy melaniny, naturalnego barwnika skóry. Zaliczany jest również do substancji mających zdolność zmniejszania liczby melanocytów, komórek wytwarzających barwnik. Wykazuje dobrą skuteczność działania w stosunku do różnego rodzaju plam pigmentacyjnych, nie powodując jednocześnie odbarwiania zdrowej skóry. Częsty składnik kremów wybielających.
J
Jogurt kosmetyczny – Naturalny, czysty jogurt w proszku. W przeciwieństwie do zwykłego mleka, które czasem budzi wątpliwości jogurt jest synonimem zdrowia i zdrowego odżywiania. Jego wszechstronne dobroczynne działanie wspaniale sprawdza się w kosmetyce. Dzięki proszkowej formie jest wszechstronnym składnikiem, który można użyć do tworzenia najróżniejszych aplikacji i nie ma obaw o zbyt krótki termin przydatności.
K
Kaolin – rozdrobniona glinka o silnych właściwościach higroskopijnych. Ma właściwości absorbowania nadmiaru łoju. Wykorzystywana w preparatach oczyszczających, ściągających, zamykających pory.
Kamfora – naturalny, krystaliczny związek o charakterystycznym zapachu. Działa przeciwzapalnie, dezynfekująco, poprawia ukrwienie skóry. Wykazuje efekt złuszczania zewnętrznych warstw naskórka. Wchodzi w skład m.in. kremów i płynów oczyszczających do twarzy oraz preparatów do pielęgnacji stóp.
Karoteny – rozpuszczalne w tłuszczach żółto-pomarańczowe pigmenty roślinne. Są prekursorami witaminy A. Po zastosowaniu miejscowym, w wyniku procesów enzymatycznych, mają zdolność przekształcania się w tę witaminę. Przyspieszają ziarninowanie, warunkują szybką regenerację naskórka i jego wzrost. Pochłaniają promieniowanie UV, są inhibitorami wolnych rodników, nadają skórze ładny koloryt.
Kasztanowiec (Aesculus hippocastanum L.) – wyciąg zawiera cały szereg związków biologicznie aktywnych m.in. escynę, flawonoidy, związki kumarynowe, garbniki. Powoduje wzmocnienie naczynek krwionośnych, zmniejsza kurczliwość naczyń włosowatych, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, ułatwia oczyszczanie skóry i nadaje jej matowość, chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV. Stosowany do pielęgnacji cery wrażliwej z pękającymi naczynkami lub tendencją do ich pękania. Stosuje się go także w preparatach do kąpieli, jak również w szamponach i odżywkach przeznaczonych dla włosów przetłuszczających się z łojotokowym zapaleniem skóry.
Koenzym Q10 – znany również jako ubichinon. Substancja witaminopodobna, określana często mianem eliksiru młodości. Stymuluje biologiczne funkcje skóry, katalizuje niezbędne do życia procesy zachodzące w komórkach, chroni je przed niedotlenieniem, poprawia ich metabolizm i regenerację. Zwiększa zdolności obronne naskórka, neutralizuje wolne rodniki, zabezpiecza skórę przed zanieczyszczeniam środowiska, zwiększa jej jędrność, powoduje zmniejszenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia skóry.
Kofeina – związek zaliczany do grupy alkaloidów purynowych. Stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu, a także ze względu na efekt drenażu tkanek działa wyszczuplająco i detoksykująco. Poprawia mikrokrążenie krwi w tkankach skóry, zwiększa jej sprężystość. Stosowana w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych.
Kolagen – białko zwierzęce, w tym także ludzkie, podstawowy składnik włóknistej tkanki łącznej i materiał budulcowy skóry. Odpowiada m. in. za elastyczność, sprężystość i gładkość skóry. Biopolimer wyróżniający się nadzwyczajną zdolnością wiązania wody. Za najcenniejszy dla kosmetyki uważany jest kolagen III, znany również jako „kolagen natywny” pozyskiwany ze skór rybich. Podobnie jak keratyna ze względu na swoje amfoteryczne własności stanowi barierę ochronną dla skóry i włosów przed anionowymi związkami powierzchniowo czynnymi (ZPC).
Korund – jest bardzo często stosowany do mikropeelingu twarzy i całego ciała. Jego używanie prowadzi do dotlenienia skóry, oczyszczenia jej i wzmaga odnowę skóry. Pośród granulacji można wybrać 300, 125 i 100 mikronów. Stosowanie peelingu sprawia, że skóra wygląda młodo, jędrnie oraz promiennie. Dodatkowo warto zainteresować się kwasami AHA i BHA, które dostarczają dla skóry cennego kolagenu.
Krwawnik (Achillea millefolium L.) – wyciąg zawiera chamazulen, garbniki, fitosterole, flawonoidy i witaminę C. Przyczynia się do łatwiejszego gojenia uszkodzonego naskórka. Łagodzi podrażnienia, stany zapalne, działa kojąco. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, ściąga pory i oczyszcza przetłuszczającą się cerę. Chroni skórę przed szkodliwym wpływem środowiska.
Kwas glikolowy – naturalny składnik, występujący w trzcinie cukrowej, zaliczany do AHA. Najpopularniejszy przedstawiciel tej grupy. Ma dużą zdolność penetrowania, nie powoduje alergii, jest dobrze tolerowany przez skórę. W preparatach stosowany w różnych stężeniach. W kremach kosmetycznych wykazuje silne działanie nawilżające, złuszcza powierzchownie warstwę rogową naskórka. Pobudza działanie fibroplastów, dzięki czemu wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej.
Kwas hialuronowy – składnik tkanki łącznej, ciała szklistego i chrząstek stawowych. Posiada własności higroskopijne, warunkujące prawidłowe uwodnienie międzykomórkowej tkanki łącznej. Stanowi naturalną barierę chroniącą tkanki przed infekcją bakteryjną. W kosmetyce on oraz jego sól sodowa uważane są za jedne z najlepszych środków nawilżających i chroniących naskórek przed wysychaniem.
Kwas kojowy – substancja o udowodnionych właściwościach odbarwiających. Silny czynnik depigmentacyjny, zmniejszający syntezę melaniny. Blokuje aktywność tyrozynazy, dzięki czemu zapobiega nadmiernej pigmentacji. Składnik kosmetyków najnowszej generacji stosowanych do rozjaśniania plam i ujednolicania kolorytu skóry. Wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten składnik nie tylko rozjaśniają przebarwienia, ale działają również przeciwzmarszczkowo i nawilżająco.
Kwas mlekowy – przedstawiciel kwasów owocowych, naturalny produkt przemian biochemicznych. Występuje w wielu produktach spożywczych m. in. kwaśnych ogórkach, kapuście, mleku, kefirze. Środek łagodnie zakwaszający i zmieniający skład flory bakteryjnej. Działa złuszczająco, dzięki czemu przyspiesza odnowę naskórka, wygładza i odświeża skórę oraz poprawia jej koloryt. Odgrywa ważną rolę w procesie pielęgnacyjnym torebki włosa. Stosowany w preparatach pielęgnacyjnych, wybielających oraz płukankach do włosów.
Kwas stearynowy – Jest związkiem otrzymywanym z naturalnych tłuszczów, olejów, wosków w postaci estrów z gliceryny. To nasycony kwas tłuszczowy występujący w postaci białej, przejrzystej, nierozpuszczalnej w wodzie masy (rozpuszczalnej w alkoholu), bez zapachu. Ma właściwości stabilizujące emulsje dodatkowo jest emulgatorem i środkiem pieniącym w mydłach. Myje i gruntownie oczyszcza skórę oraz chroni przed wysuszeniem.
Kwas salicylowy – związek z grupy beta-hydroksykwasów. Reguluje odnowę komórkową, działa złuszczająco, usuwa zewnętrzne warstwy naskórka przyczyniając się do jego regeneracji i odnowy. Działa bakteriobójczo i przciwzapalnie, stosowany w preparatach złuszczających, przeciwtrądzikowych.
Kwasy nukleinowe – DNA i RNA – pozyskiwane z surowców roślinnych, doskonale przyswajane przez skórę, czynniki nawilżające i odżywcze. Przyspieszają odnowę komórek, usprawniają ich metabolizm. Chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Stosowane w kosmetykach nowej generacji o silnym działaniu regenerującym i przeciwzmarszczkowym.
Kwasy owocowe – powszechnie nazywane alfa-hydroksykwasami, często określane są ogólnie przyjętym skrótem AHA pochodzącym od angielskiej nazwy Alpha-Hydroxy Acid. Do najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych w kosmetyce należą: kwas glikolowy, winowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy. Wbrew swojej nazwie, występują w stanie naturalnym w przyrodzie nie tylko w różnych owocach, ale także w warzywach, trzcinie cukrowej, kwaśnym mleku. Mają właściwości rozluźniania warstwy korneocytowej naskórka i ułatwiają jego złuszczanie się, dzięki czemu zapewniają efekt peelingu stymulującego odnowę komórkową. Powodują pobudzenie produkcji kolagenu i elastyny, co jest szczególnie pożądane w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej. Poprawiają stan skóry suchej, odwodnionej, z objawami starzenia, powodują wygładzenie zmarszczek i bruzd oraz ogólną poprawę jej wyglądu. Rozjaśniają plamy pigmentacyjne (np. starcze, wątrobowe). Przeciwdziałają keratozom, ułatwiając wchłanianie innych substancji, w tym odżywczych i regenerujących, takich jak: witaminy, kwas hialuronowy itp.
L
Lanolina – produkt uboczny otrzymywany przy oczyszczaniu wełny owczej. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „lano”, co oznacza wełna. Zaliczana do grupy wosków. Pod względem chemicznym kompleksowa mieszanina estrów i poliestrów wysoko-cząsteczkowych alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolnych alkoholi i steroli oraz śladowej ilości kwasów i węglowodorów. Skład chemiczny lanoliny jest podobny do naturalnej wydzieliny gruczołów łojowych – sebum. Doskonale wchłania się w skórę, uzupełnia jej barierę lipidową i hamuje utratę wody, dzięki czemu działa zmiękczająco i nawilżająco. Powoduje gładkość i zmniejszenie szorstkości skóry. Stosowana jako środek oczyszczający, wygładzający, natłuszczający, uelastyczniający skórę.
Lecytyna – główny składnik błon komórkowych, nawilża i ułatwia wchłanianie substancji aktywnych zawartych w preparacie kosmetycznym, szczególnie aktywnie działa w połączeniu z białkami. Normalizuje procesy metaboliczne komórek naskórka, pobudza jego regenerację. Chętnie stosowana w kremach i maseczkach przeciwzmarszczkowych, odżywczych, regenerujących (kremach, maseczkach), a także w preparatach do pielęgnacji włosów szczególnie wysuszonych, zniszczonych trwałą, farbowaniem lub zbyt intensywnym działaniem promieni słonecznych.
Lipidy – tłuszcze, różnorodna pod względem chemicznym grupa produktów pozyskiwanych z surowców roślinnych i zwierzęcych. Niezbędne składniki kosmetyków regulujące równowagę wodno-tłuszczową skóry. Natłuszczają skórę, tworzą na jej powierzchni warstwy okluzyjne. Umożliwiają zatrzymanie wody, chronią przed jej niekontrolowaną utratą, są niezbędne do prawidłowego nawilżania skóry. Zabezpieczają ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.
Liposomy – drobne ciała tłuszczowe, mające zdolność przenikania między komórkami keratyny naskórka. Mikroskopijne pęcherzyki zbudowane z tłuszczów roślinnych, między innymi fosfolipidów. Wnikają głęboko w skórę i przenikają do wnętrza komórek, ułatwiają transport substancji odżywczych, takich jak: kolagen, enzymy, witaminy. Regulują równowagę wodno-tłuszczową naskórka, pozwalają na wprowadzenie do przestrzeni międzykomórkowej warstwy rogowej cennych składników, co sprzyja regeneracji skóry.
M
Masło kakaowe – tłuszcz pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) o przyjemnym zapachu kakao. Topi się w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała ludzkiego. Natłuszcza i uelastycznia skórę. Wykazuje korzystne działanie w stosunku do skóry suchej, w stanach zapalnych i oparzeniach słonecznych.
Masło Shea – otrzymywane z nasion drzewa masłowego (Vittelaria paradoxa), znane również jako masło karite lub olej z masłosza. W jego skład wchodzą odżywcze substancje tłuszczowe, witaminy E, F oraz substancje, które chronią skórę przed promieniami UVB. Tłuszcz charakteryzujący się dużym powinowactwem do warstw lipidowych naskórka, wspomaga ich ochronne działanie. Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości. Naturalny filtr słoneczny. Zalecany szczególnie do cer suchych i zniszczonych. Stosowane także jako naturalny środek pomocny w łagodzeniu oparzeń słonecznych, podrażnień skóry i dermatoz.
Melanina – naturalny barwnik skóry, chroniący ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Absorbuje i rozprasza promieniowanie słoneczne, neutralizuje wolne rodniki, ma własności antyoksydacyjne, wzmacnia system immunologiczny. Ze względu na swoje własności skutecznie chroni głębsze warstwy skóry, opóźnia procesy jej starzenia. Stosowana w preparatach kosmetycznych, jako naturalny filtr UV.
Melatonina – hormon szyszynki, wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, aktywizuje działanie w organizmie enzymów antyoksydacyjnych. Powoduje lekkie natłuszczenie skóry, zabezpiecza ją przed reakcjami zapalnymi spowodowanymi działaniem promieniowania UV, opóźnia procesy jej starzenia.
Miłorząb japoński (Gingko bilobae) – ekstrakty pobudzają krążenie, poprawiają ukrwienie, zmniejszają napięcie naczyń krwionośnych oraz zapobiegają ich pękaniu. Pojędrniają i uelastyczniają skórę, przywracając jej ładny koloryt. Neutralizują wolne rodniki, hamując procesy starzenia skóry. Rozjaśniają cienie i zmniejszają „worki” pod oczami. Są także efektywnym surowcem wykorzystywanym w preparatach antycellulitowych.
Miód – naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, zawierający m. in. cukry, witaminy, enzymy, makro i mikroelementy, kwasy owocowe. Wykazuje działanie bakteriostatyczne, przeciwazapalne, antybiotyczne. Łagodzi podrażnienia skóry. Ma zdolność przenikania przez barierę warstwy rogowej. Zmiękcza, wygładza i lekko rozjaśnia skórę. Utrzymuje prawidłowe nawilżenie oraz dostarcza jej wielu substancji odżywczych. Przyspiesza metabolizm komórek oraz procesy regeneracyjne naskórka.
Mleczko pszczele – wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół, przeznaczona do karmienia larw w ciągu pierwszych trzech dni ich życia, konsystencją podobna do śmietanki o zabarwieniu od kremowego do szarego. Jest to produkt bogaty w witaminy. Zawiera ponadto – białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, enzymy, biopiewiastki. Ze względu na skład bywa określane mianem „eliksiru młodości”. Wykazuje działanie rewitalizujące, tonizujące, normalizujące wydzielanie gruczołów łojowych. Wpływa korzystnie na nawilżanie i elastyczność skóry. Może jednak powodować alergie i podrażnienia. Najczęściej stosowane w postaci liofilizowanej, w której jest najbardziej trwałe.
Mocznik – składnik NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę, odpowiedzialnego za jej prawidłowe uwodnienie. Powoduje złuszczanie zrogowaciałych warstw naskórka. Zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej, dzięki czemu ułatwia przenikanie substancji biologicznie aktywnych. Zmiękcza, odświeża i uelastycznia skórę.
N
Nagietek lekarski (Calandula oficinalis) – już w czasach starożytnych stosowany jako środek odmładzający. Zawiera m.in. saponiny, karotenoidy, czyli prekursory witaminy A, fitosterole, kwasy organiczne. Działa kojąco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie grzybobójczo. Stosowany zewnętrznie wpływa korzystnie na właściwy wzrost nabłonka, przyspiesza ziarninowanie i bliznowacenie uszkodzonej skóry. Regeneruje, nawilża, tonizuje, oczyszcza i zmiękcza naskórek. Hamuje łuszczenie się skóry, chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Chętnie stosowany w preparatach do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do infekcji i podrażnień.
O
Oczar wirginijski (Hamamelis) – liście i kora są bogatym źródłem polifenolokwasów, garbników, saponin. Ekstrakt wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające, bakteriobójcze, ograniczające wydzielanie łoju. Poprawia krążenie podskórne i ukrwienie skóry. Wycisza dolegliwości skóry z tendencją do rozszerzonych naczynek. Działa ujędrniająco, nadaje skórze ładny koloryt.
Olej awokado – tłuszcz pozyskiwany z owoców Perscea americanea. Bogaty w witaminy A, E, K i PP, chlorofil, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest naturalnym filtrem słonecznym, chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Doskonale ją natłuszcza i regeneruje. Zaliczany do olejów kosmetycznych stosowanych w luksusowych kremach, balsamach do ciała i włosów, preparatach do masażu. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry suchej i zniszczonej.
Olej brzoskwiniowy – pozyskiwany z pestek brzoskwiń Prunus Persica L., działa ochronnie, regenerująco, odżywczo i nawilżająco. Zmiękcza naskórek, działa odświeżająco i delikatnie ściąga rozszerzone pory skóry. Poprawia jej karnację.
Olej jojoby – tłuszcz otrzymywany z nasion krzewu Simmondsia chinensis i Simmondsia californica. Bardzo dobrze wchłania się poprzez naskórek, zmniejsza utratę wody w warstwie rogowej, wykazuje właściwości natłuszczające oraz odżywcze. Nadaje skórze wyjątkową gładkość i miękkość. Jest bardzo dobrym tłuszczem do pielęgnacji skóry wysuszonej, łuszczącej się.
Olej z kiełków pszenicy – olej tłoczony na zimno z podkiełkowanych nasion Triticum L., niezwykle cenny tłuszcz, bogaty w NNKT, witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Wykorzystywany do pielęgnacji skóry zniszczonej i zmęczonej. Przeciwdziała jej odwodnieniu, chroni ją przed uszkadzającym działaniem światła i wolnych rodników. Uelastycznia zwiotczałą skórę, wygładza i nawilża naskórek.
Olej migdałowy – pozyskiwany poprzez wyciskanie pozbawionych miąższu pestek Prunus amigdalus chilsis. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu oleinowego oraz linolowego. Zawiera także fitosterole, lecytyny oraz witaminę E. Wykazuje działanie pielęgnacyjne i wygładzające. Zalecany do stosowania w preparatach do wszystkich rodzajów cery, ale szczególnie suchej, starzejącej się. Znaleźć go można w recepturach wielu kremów, mleczek, olejków do masażu, preparatów pielęgnacyjnych do włosów, wysokiej jakości mydeł.
Olej z pestek winogron – cenny surowiec kosmetyczny pozyskiwany z pestek Vitis vinifera, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, polifenole. Bardzo dobrze wchłania się przez naskórek. Ma działanie nawilżające, ochronne i łagodzące. Jest skutecznym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni lipidy skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiega przedwczesnemu procesowi starzenia się skóry.
Olej wiesiołkowy – otrzymywany z nasion roślin rodzaju Oenothera L., uznawany za najbogatsze źródło NNKT. Zawiera rzadko spotykany w roślinach kwas g-linolenowy (GLA) oraz fitosterole, witaminę E, związki polifenolowe. Ma zdolność kumulowania się w głębszych warstwach skóry, zapobiegając jej wysychaniu. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, opóźnia procesy jej starzenia. Działa przeciwzmarszczkowo, likwidując płytkie zmarszczki, wygładza skórę.
Olej rokitnikowy – Olej tłoczony z pulpy owocowej (miąższu z nasionami) jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy A w postaci co najmniej 18 karetonoidów, które nadają olejowi intensywną pomarańczowo-czerwoną barwę. Olej zawiera także dużą ilość witaminy E, prowitaminę D, witaminę K1, magnez, wapń, cynk, sterole roślinne i kwasy tłuszczowe, w tym cenny i bardzo rzadko występujący w przyrodzie jednonienasycony kwas oleopalmitynowy (ok. 35%) i ok. 30% kwasu palmitynowego. Jest bardzo dobrym antyoksydantem i środkiem o działaniu przeciwzapalnym (z uwagi na dużą zawartość karetonoidów, witaminy E, polifenoli), z tego powodu może skutecznie zwalczać zmarszczki, suchość, zmiany degeneracyjne i inne objawy skóry starzejącej się lub zaniedbanej. Stosowany jest także do leczenia przebarwień, trądziku, blizn, oparzeń, owrzodzeń, egzemy, wyprysku i innych dolegliwości skórnych.
Olej z otrąb ryżowych – To olej roślinny o właściwościach wygładzających skórę I utrzymujących w niej wilgoć.
Olejki eteryczne – wieloskładnikowe mieszaniny związków organicznych otrzymanych z różnych części roślin, w wyniku destylacji z parą wodną. W zależności od składu działają na skórę tonizująco, oczyszczająco, przeciwzapalnie, nawilżająco, dezynfekująco itd.
P
Pantenol – prowitamina witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego. W większych ilościach znajduje się w wątrobie, mleku, żółtkach jaj, drożdżach, otrębach ryżowych, preparatach pszczelich. Należy do grupy witamin B, bez których nie mógłby prawidłowo przebiegać cykl przemian metabolicznych komórek. Łatwo wchłania się przez barierę warstwy rogowej. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka, przyspieszając gojenie i łagodząc podrażnienia. Działa przeciwzapalnie. Podwyższa wilgotność skóry, uelastycznia ją. W połączeniu z witaminą C zmniejsza plamy starcze skóry. Przyspiesza opalanie, a jednocześnie chroni skórę przed skutkami nadmiernego działania promieni UV. Stąd często stosowany w preparatach promieniochronnych, gdzie stymuluje pigmentację, zmniejsza rumień oraz łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia skóry. W preparatach do włosów nawilża włókno włosowe, czyni włosy podatnymi na czesanie, zmniejsza ich skłonność do rozdwajania. Poprawia stan uszkodzonych włosów, pogrubia je. Bardzo często bywa łączony z fitantriolem.
Placenta – liofilizowany wyciąg łożysk ludzkich lub wołu, bogaty w witaminy, mikroelementy, enzymy, aminokwasy. Jeden z najaktywniejszych czynników regenerujących, w sposób widoczny poprawiający metabolizm tkankowy. Regeneruje skórę zmęczoną, starzejącą się. Wykazuje silne działanie nawilżające. Stosowany w preparatach anti-aging.
Peptydy – Peptydami nazywamy związki zbudowane z bioaktywnych aminokwasów. Ich cząsteczki są mniejsze od białek, dzięki czemu – w przeciwieństwie do tych drugich – są w stanie bez trudu przenikać do głębszych warstw skóry. Wyróżniamy peptydy naturalne (pochodzące np. ze zbóż) oraz syntetyczne, częściej wykorzystywane w kosmetyce ze względu na większą stabilność.
Peptydy wspomagają i stymulują naturalne procesy fizjologiczne w skórze. Potrafią pobudzać ją do produkcji brakujących składników, a nawet zastępować niektóre z nich. Najczęściej wykorzystuje się je w kosmetykach przeciwstarzeniowych – poprawiają pracę włókien kurczliwych, wspomagając walkę ze zmarszczkami. Co istotne, nie powodują reakcji alergicznych – są całkowicie przyjazne skórze.
Propolis – tzw. kit pszczeli, lepka substancja żywiczna o barwie żółtej, zielonej lub brunatnej charakteryzująca się przyjemnym, aromatycznym zapachem. Wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Do składników decydujących o jego własnościach należą między innymi kwasy organiczne, flawonoidy, witaminy, enzymy, białka i aminokwasy, węglowodany. Skuteczny w leczeniu stanów zapalnych i ropnych skóry. Ekstrakty wykazują działanie znieczulające i antyutleniające. Regenerują uszkodzoną skórę, zapobiegają jej nadmiernemu przetłuszczaniu się, działają przeciwtrądzikowo. Stosowany w kremach, głównie przeciwzmarszczkowych, mleczkach do ciała, płynach do golenia, dezodorantach, mydłach, preparatach do pielęgnacji jamy ustnej, m. in. pastach do zębów.
R
Retinol – Substancja pochodna witaminy A. Najsilniejszą formą jest kwas retinowy (tretinoina) i jego pochodne, które naturalnie występują w naszej skórze. To doskonały przeciwutleniacz, który zapobiega uszkodzeniom skóry wywoływanym przez wolne rodniki. Pomaga również przenikać wodzie do głębszych warstw skóry. Stosowany jest on wyłącznie w preparatach dermatologicznych, gdyż ma silne działanie i może podrażniać skórę.
S
Skwalan (Squalane/ Olea Europaea Fruit Oil) – Skwalan, stabilna, odporna na jełczenie forma skwalenu. Ma naturalne powinowactwo do skóry i działa jako naturalny środek zmiękczający i łagodzący. Jest prekursorem produkcji istotnych lipidów i kluczowym elementem w utrzymaniu młodej skóry. Zwalcza powstawanie zmarszczek, stymuluje odbudowę zdrowych komórek skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Niezbędny składnik preparatów przeznaczonych do leczenia egzemy, łuszczycy, suchej, swędzącej i uszkodzonej skóry.
T
Tocopherol – witamina E w czystej formie; substancja o działaniu przeciwutleniającym, hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Witamina E wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.
W
Witaminy kosmetyczne – to grupa związków organicznych mających szczególne znaczenie dla procesów przebiegających w ludzkim organizmie. W kosmetyce stosuje się witaminy, mające szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania skóry, paznokci i włosów.